Stojím před osamocenou břízou uprostřed louky. Z brašny si vyndám Leicu M4. Les spí, panuje klid. Na tělo nandám Summicron 35mm zacloněný na f11 abych scénu zachytil s úctou ke vzdáleným siluetám Orlických hor. Přiložím hledáček k oku. Rámeček pro 35mm je viditelný díky polednímu slunci pronikajícímu do nitra fotoaparátu. Stín břízy tvoří rovnoběžku se začátkem lesa za loukou. Plynule, ale zároveň mechanicky natáhnu film. Padesátina sekundy. Zadržím dech. Zmáčknu spoušť a polední světlo vytesá na políčko černobílého filmu krajinu přede mnou.

LEICA KLUB je místo pro všechny fotografy, pro které je vyfocení fotografie více než jen pořízení obrazového záznamu. Pro všechny, co vidí hodnotu v dokonale zpracovaných objektech, v jednoduchém ale rafinovaně funkčním designu, v promyšlené nejvyšší kvalitě. LEICA KLUB je seskupení lidí s těmito hodnotami. Na webových stránkách přibývají články členů komunity, kteří zároveň v obchodě LEICA KLUBU vystavují a mění fotoaparáty a objektivy. LEICA KLUB zprostředkovává služby specializovaného servisu.

Celé komunitě přeji příjemné čtení, poslech a focení.
Ondřej

všechny články

Co je Mko?

Mko je těžkej krám se kterým se blbě fotí. Nebo ne? Leica řady M není o číslech a maximálním výkonu. Není jako iPhone, není to produkt pro masy. Rozhodně to není produkt jen na focení. Mko bych nedoporučil profesionálům, těm by hodnoty, které Leica vyznává, stály v cestě. Není to Rolls-Royce, na to jsou její produkty moc dostupné a moc “uživatelské”. Leica je spíše jako Mercedes, a Mko jako Mercedes třídy G. Leica byla technologický průkopník - teď už není, vlastně je trochu jako dnešní Apple - solidní, stabilní, vyhovující. Leica je ale odvážná (to Apple už není), nebojí se nevšedních konceptů - fotoaparát bez displeje, monochrom... Leica M11 ale není odvážná, je solidní a vyhovující. Co když taková bude i Leica M12? Trochu lepší senzor, trochu lepší měření, a je to, nový model. Každý rok dostaneme alespoň 4 speciální edice, které mají jen pěkné jméno a novou barvu - je tohle co chceme? Určitě chceme zachovat tradici, takže nám nechte prosím jen ten optický hledáček, pokud možno vraťte to neergonomické vyndání baterie a BACHA, design ať zůstane stejný jako jako ta původní M3ka! A kdyby to vyšlo taky v té zelené, to by bylo něco. Co ale tedy Leica M je? Nemyslím si, že by světoví fotografové v dnešní době Mkem fotili, a když ano, tak je to jen nostalgie a zkušenost. Je tedy Mko dobrý fotoaparát? Myslím si, že NE. Je to zastaralý koncept. Proto ale není pro masy, že? Je jen pro bohaté. To si nemyslím, Leica není drahá. Není drahá ve světě, kde normálně vybavená Fabia stojí půl milionu a ok byt v Praze milionů deset. Design, zpracování, funkčnost, jednoduchost - to jsou hodnoty, které Leica vyznává a vyznávají je snad i ti, kteří si Leicu kupují. Řekl bych, že Mko je takový vzkaz. vzkaz světu, že možná ten náš vývoj není jen o násobísích se číslech a stoupajících křivkách. Myslím si, že kdyby ta M12ka, M13ka a další měly jen nový senzor, stačilo by to. A asi to tak bude, a já jsem vlastně rád, protože na zachování tradice a hodnot, na to v dnešní době trochu zapomínáme, nakonec ale jen ty tradice a hodnoty přežijí - proto se nebojte si pořídit Leicu M8, filmovou M3ku, jsou stejné jako bude ta M13ka. Design, zpracování, funkčnost a jednoduchost. To přežije.

Ondřej Wolf
@ondrej_wolf